03.03.2012

Educaţia sexuală......

….necesară sau nu?


O problema importanta in formarea personalitatii individului, prezenta in orice forma de societate, este educatia sexuala.
profa-de-sexAscunderea adevarului asupra sexualitatii sau inlocuirea acestuia cu “fabulatii” care sa abata atentia adolescentilor de la problema este deosebit de periculoasa. Este stiut faptul ca planul imaginar la copil este deosbit de dezvoltat si ca acesta are tendinta de a construi fabulativ un univers extrem de bogat.
Curiozitatile sale de ordin sexual sunt extrem de complexe, dar inca nediferentiate. O atitudine ostila la intrebarile si dorinta de a afla cat mai multe informatii cu privire la viata sexuala este total gresita in aceasta etapa. Ele pot fi deturnate printr-o educatie negativ, o antieducatie, in sentimente de rusine si culpabilitate, care vor duce la importante modificari ale conduitelor psihosexuale ale acestor adolescenti.
caiet-de-sexologieAdultii vor sa creada ca adolescentii sunt prea tineri sa se gandeasca la sex, si atunci prefera sa pastreze o tacere in ceea ce priveste acest subiect. Intrucat adolescentilor nu le este permis acest subiect in cadrul familiei ei il interpreteaza ca fiind un lucru accesibil doar adultilor si din dorinta lor de a parea deja maturi ei prefera sa faca acest pas fara a fi discutat in prealabil cu parintii si adunci riscul de a contacta boli cu transmitere sexuala si riscul unei sarcini premature este mult mai ridicat, ei stiind prea putin despre tot ceea ce implica o activitate sexuala.
Parintii sunt cel mai important factor in educatia copiilor si este obligatoriu sa invete cum sa fie cat mai buni profesori pentru copiii lor in materie de educatie sexuala. Celor mai multi parinti le este jena sa aduca in discutie acest subiect si prefera sa taca, presupunand ca ei vor prinde din zbor niste informatii privind acest subiect de la scoala sau din mass-media. Altii cred ca informandu-si copiii despre actul sexual nu va face decat sa-i incurajeze sa experimenteze mai repede.
De fapt, pentru a avea parte de un act sexual responsabil si pentru a fi in siguranta, adolescentii au nevoie si trebuie sa fie informati corespunzator cu privire la acest subiect. Lipsa unei educatii corecte va influenta mai tarziu atitudinea individului fata de persoanele de sex opus, in care va vedea “adversari periculosi” sau pe care le va privi cu neincredere.
Ca si o concluzie, educatia sexuala urmareste informarea tinerilor asupra problemelor sexualitatii si formarea la acestia a unor deprinderi fixiologice normale, a unei atitudini fata de sexualitate plecand de la valorile morale, toate avand ca scop orientarea catre formarea unei familii, a unei vieti sexuale si sociale normale si echilibrate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu