13.02.2012

Ce este femeia ?

m-am gandit la acest lucru poate si pentru ca sunt femeie............

E mama, e fiica, e iubita, amanta si prieten. Sau e mai mult decat atat? Inainte sa descoperiti totul despre femei, va invit la o incursiune printre vorbele de duh spuse despre femeie, de-a lungul istoriei.

Ce este femeia

Probabil ca cei mai multi dintre noi am spus prima data… “mama” . Legatura dintre copil si cea care i-a dat viata e puternica, cu mici exceptii indestructibila, iar “mama” ramane mama. Stim ca mama este femeie, insa niciodata nu o alaturam categoriei generale. Mereu are ceva special, pornit probabil din legatura aceea din pantec si pe care nu o pot explica pentru ca nu are sens. Pur si simplu, exista. Cum spuneam, desi “mama” este o femeie, rareori o includem intre celelelate femei. Celelalte femei pe care le iubim carnal, le admiram pe strada, muncim alaturi de ele sau ne dau dureri de cap. Totusi, asa cum mama reprezinta un capitol aparte, recunsoc ca si “femeia” e o chestiune complexa pe care incerc s-o inteleg in fiecare zi.

Cum orice demers trebuie sa aiba un punct de plecare , am inceput de la dictionar. Ce este femeia, conform dictionarului?

FEMÉIE, femei, s. f. 1. Persoana adulta de sex feminin; muiere. 2. Persoana de sex feminin casatorita. ♦ (Pop.; urmat de determinari in genitiv sau de un adjectiv posesiv) Sotie, nevasta. [Pr.: -me-ie] – Lat. familia “familie”.

FEMÉIE ~i f. 1. Persoana matura de sex feminin. ◊ ~ in casa femeie angajata, in trecut, pentru treburi gospodaresti. 2. pop. Persoana de sex feminin care si-a pierdut fecioria. [Art. femeia; G.-D. femeii; Sil. fe-me-ie]

feméie (feméi), s. f. – 1. (Inv.) Familie. – 2. Nevasta, sotie. – 3. Femeie casatorita. – 4. Persoana de sex feminin. – Var. fomeie, (Mold.) fimeie, (inv.) fame(a)ie. Mr. fumeal’e, megl. famel’a, fumel’a. Lat. famĭlia (Puscariu 595; Candrea-Dens., 575; REW 3180; DAR; Wagner, ZRPh., 1921, 586; Rohlfs, Differenzierung, 80), cf. alb. fëmiljë “copil”, v. lomb. fameja, gal., port. femia. Schimbarea semantica apare numai in dacorom. – Der. femeiesc, adj. (feminin); femeieste, adv. (ca femeile); femeiet, s. m. (multime de femei); femeiusca, s. f. (muierusca; femela a unui animal; regulator de presiune la razboiul de tesut de mina); afemeiat, adj. (muieratic), reproduce fr. effeminé, redus la forma din rom. femeie. Este dublet de la familie.

Parcurgand cele de mai sus, ma declar nemultumit. Pare simplist, are laturi depreciative si, in general, nu cuprinde esenta complexa a femeii. Asa ca pornesc pe alt drum, cel al definitiilor date de altii, in marea lor majoritate oameni trecuti prin viata. Si barbati, desigur :)

Dupa Grigore Vieru, poetul care a murit in urma cu doi ani, femeia este al cincilea anotimp. Poetic, romantic si atotcuprinzator. Paradoxal, definitia aceasta surprinde exact complexitatea femeii. E ceva de care nu avem habar, nu stim daca il dorim, dar cu siguranta ne place sa-l stim in viata noastra. In fiecare anotimp.

Oscar Wilde mai pune o caramida la baza teoriei, potrivit careia e greu sa cuprinzi natura feminina. El spune ca “femeile sunt creaturi menite sa fie iubite, nu intelese“. Ma inclin, maestre!

Femeia, mama si iubita

Totusi, nu pot sa nu remarc faptul ca barbatii, caci ei n-au avut de lucru si au incercat sa gaseasca definitii pentru femeie, sunt in genereal critici, daca nu ironici. Desi unele din citatele urmatoare par acide, ele ascund o admiratie aparte pentru femeie.

“Femeia e o suprafata care simuleaza adancimea” – spunea Friedrich Nietzsch, in timp ce Shakespeare credea ca “femeia este o mancare pentru zei, gatita de diavoli“, tot el completand: “O, slabiciune, numele tau e femeie!”. Cu siguranta, ultima remarca se potriveste mai degraba barbatului, nu-i asa?

Trecand peste ironia lui Cioran (“femeile sunt niste nulitati simpatice“) sau peste misoginismul lui Cervantes (“toate femeile sunt bune… bune de nimic sau bune la ceva“), prefer sa nu achiesez direct la aceste pareri, pentru simplul motiv ca “mai degraba am incredere in instinctul unei femei decat in argumentele unui barbat“), iar asta n-am spus-o eu, ci Stanley Baldwin.

De-a lungul vremii, asa cum veti vedea in zilele urmatoare, femeia a fost in centrul vietii sociale si nu numai, dincolo de rolul de mama sau sotie, femeile avand realizari in diverse domenii, iar unele dintre ele ajungand nu doar celebre ci si foarte influente. Poate tocmai aceasta capacitate a femii de a surprinde, in general, si faptul ca rolul ei in societate a devenit din ce in ce mai important, i-a facut pe multi barbati sa minimizeze calitatile femeii si sa-i exacerbeze partile slabe.

Iata ce cred unii ca este femeia:

“Femeia este un animal cu par lung si idei scurte” – Arthur Schopenhauer

“Femeia este o greseala acceptabila a naturii” – John Milton

“Femeia este o hoata, o speculanta, un parazit” – Giovanni Papini

Probabil ca experientele lor de viata au fost cele care i-au determinat sa foloseasca aceste cuvinte dure, insa cu siguranta fiecare dintre ei a simtit dragostea materna, imbratisarea calda a unei iubite, asa ca nu ii cautionez ,dar nici nu-i condamn. Stiti cum se spune, despre morti numai de bine!

Demersul continua, de data asta cu citate celebre despre femeie, unele atat de corecte incat ti se pare ca tu le-ai spus prima data. Pentru conformitate, insa, vi le prezint pe cele mai interesante, fara a avea pretentia ca suita ce urmeaza este una exhaustiva:

Intrebarea la care n-am raspuns, in ciuda celor 30 de ani in care am cercetat sufletul femeii este “Ce vrea o femeie?” – Sigmund Freud. Personal, inca cercetez.

“Sa nu ai incredere intr-o femeie care iti spune adevarata ei varsta. O femeie care spune asta ar spune orice, oricui” – Oscar Wilde. Nu sunt de acord cu Wilde, cred ca lui ii placea sa fie mintit.

“I se spune SPM (Sindrom Premenstrual), deoarece BVN (Boala vacii nebune) era deja luat” - autor necunoscut. Nu comentez, n-am avut de-a face cu BVN, iar despre menstruatie am citit ceva tangential cu subiectul, aici.

“Mai degraba as avea doua fete de 17 ani, decat una de 34” – Fred Allen. Doua lucruri pentru domnul Allen:

1. In Romania, 17 ani inseamna “minora”.

2. Daca valoarea nu asteapta numarul anilor, trebuie sa stie ca avem si un proverb care spune ca “gaina batrana face ciorba buna”.

“Daca femeia n-ar fi existat, toti banii din lume n-ar fi avut nicio valoare” – Aristotel Onassis. Un afemeiat, nu-i asa? Nu-l luati in seama.

femeia si banii

Avea dreptate Onassis?

“Cand o femeie nu vorbeste, sa n-o intrerupi pentru nimic in lume” – Enriyeu Castald

“Intuitia este o calitate a femeii care o ajuta sa-si contrazica barbatul, inainte ca acesta sa apuce sa deschida gura

“Cea mai buna metoda de a tine minte ziua sotiei tale este sa o uiti o data”

“Cand o femeie spune ca nu si-a inselat niciodata sotul, nu se stie daca o spune cu mandrie sau cu regret

“Cel mai greu de gasit este o femeie care sa fie multumita de cum arata in fotografii – Elizabeth Metcalf

unele femei adora pozele cu ele

Si totusi, sunt unele pitipoance foarte mandre de cum arata in poze

Cat despre relatiile cu o femeie, Balzac incepe seria cu un citat de-a dreptul halucinant: “Niciun barbat n-ar trebui sa se casatoreasca, daca nu a studiat anatomia si nu a disecat macar o femeie”. Deh, alte vremuri, alte conceptii.

“Casatoreste-te cu o femeie cu care ai vrea sa fii prieten toata viata… daca ar fi barbat” – Joseph Joubert

“Barbatul vrea sa fie mereu prima dragoste a unei femei, in timp ce femeia vrea ca ea sa fie ultima dragoste a unui barbat – Oscar Wilde

“Femeia obisnuita ar prefera sa fie frumoasa decat inteligenta, deoarece barbatul obisnuit vede mai bine decat gandeste.

“Femeile sunt mereu ingrijorate de faptul ca barbatii uita lucruri. Barbatii isi fac griji tocmai din cauza lucrurilor pe care o femeie si le poate aminti.

“Daca o femeie se da invinsa, este doar pentru ca a invins” – Aldo Camarota

“Niciodata o femeie nu e mai draguta cu barbatul ei decat atunci cand are de ascuns ceva” – Eugene Sue

“Fiecare femeie este o tarfa, in afara de mama si sora mea, dar sa nu uitam ca si ele sunt femei” – Napoleon

Cele mai “adevarate” definitii!

Altfel, femeia a fost mereu om. Adica cu bune si rele, cu vicii si calitati, cu realizari si esecuri. Unele chiar si cu “succesuri”, prietenii stiu de ce. Pentru ca am vrut sa ies un pic din “istorie”, am luat pulsul omului obisnuit, din zilele noastre, pe strada. Am vrut sa vad ce inseamna femeia pentru ei, fara a avea pretentia la niste raspunsuri epice, ci doar la simtiri si ganduri obtinute pe loc, intr-o zi insorita de februarie.


sursa: www.apropo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu